Wysoki poziom cholesterolu, który utrzymuje się przez dłuższy czas może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. W praktyce mowa m.in. o ryzyku wystąpienia udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca, czy też miażdżycy. Sprawdź, jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym menu, aby do tego nie dopuścić.
Co jeść, aby obniżyć cholesterol?
O ile cholesterol w odpowiednim stężeniu uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, wspiera przekazywanie impulsów nerwowych i stanowi budulec osłonek neuronów, o tyle jego nadmiar może bardzo zaszkodzić. Aby temu zapobiec, warto dokładnie przyjrzeć się temu, co pojawia się na naszych talerzach. W codziennym jadłospisie nie powinno więc zabraknąć takich produktów jak między innymi:
-
owoce i warzywa – w tym jabłka, marchewki, ziemniaki i bakłażany, awokado, czosnek,
-
tłuste ryby morskie – śledzie, węgorze, łososie, makrele, sardynki,
-
produkty bogate w błonnik – płatki owsiane, grube kasze, razowe makarony,
-
orzechy,
-
pełnoziarniste pieczywo,
-
jaja z wolnego wybiegu,
-
herbata – zielona, biała i czarna.
Jak oleje wpływają na poziom cholesterolu?
Najnowsze normy żywienia wskazują na to, aby spożycie tłuszczów przez dorosłą osobę stanowiło 20-35% energii (kwas alfa-linolenowy 0,5%, kwasy DHA i EPA 250 mg/dobę i kwas linolowy (omega-6): 4% energii).
Należy mieć na uwadze to, że nienasycone kwasy tłuszczowe, jak również izomery trans kwasów tłuszczowych niekorzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Zdecydowanie lepiej jest sięgać po wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do podwyższenia tzw. dobrego cholesterolu – HDL i obniżenia tzw. złego – LDL. Gdzie można je znaleźć? Między innymi w oleju rzepakowym, rydzowym, lnianym, z wiesiołka, czy też z pestek winogron.
Jaki suplement jest najlepszy na obniżenie cholesterolu?
Codzienna dieta bogata we wspomniane produkty jest szalenie ważna na drodze do utrzymania poziomu cholesterolu w ryzach. Zwłaszcza, że m.in. pomocne w tym kwasy tłuszczowe omega-3 nie są wytwarzane przez organizm. Nasza już w tym rola, aby ich źródła znalazły się w menu. Pomocne w tym będą suplementy na cholesterol.
Wśród nich wyróżnia się między innymi tran z wątroby dorsza atlantyckiego. Ten dobrej klasy jest wolny od metali ciężkich i jego wskaźnik TOTOX nie jest większy niż 25. Dorsze pochodzą wyłącznie ze zrównoważonych połowów, zgodnych z rygorystycznymi normami. Zawarte w tranie kwasy DHA i EPA mają bardzo korzystny wpływ na profil kwasów tłuszczowych. Przekłada się to na zwiększenie stężenia HDL-C, czyli wspomnianego już wcześniej tak zwanego dobrego cholesterolu. Do tego dochodzi zmniejszenie stężenia tzw. złego.
W diecie warto również uwzględnić obecność oleju lnianego. To roślinne źródło kwasu alfa-linolenowego (ALA) jest uznawane za jeden z najlepszych olejów na obniżenie poziomu cholesterolu. Nie warto przechodzić również obojętnie obok oliwy polifenolowej. Warto wiedzieć, że polifenole są uznawane za składnik diety długowieczności. Oliwa jest bardzo zdrowym tłuszczem – nie bez powodu króluje w śródziemnomorskim menu. Stawiając na oliwę extra virgin od dobrego producenta przyczyniamy się do dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3, omega-6 i omega-9. W trosce o zdrowe serce, warto zastąpić oliwą z oliwek m.in. masło czy też smalec.
Jak widać, powiedzenie, że jest się tym, co się je ma przełożenie na rzeczywistość. Dbanie o zdrową i zbilansowaną dietę, bogatą m.in. w kwasy tłuszczowe omega-3, to remedium na wysoki poziom tzw. złego cholesterolu.
Artykuł sponsorowany